Το Πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών (ΠΔΣ) του Τμήματος Ψυχολογίας ιδρύθηκε με το ΦΕΚ/τ. Β’  6496_31-12-21). Το Τμήμα Ψυχολογίας προσφέρει Πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών στην Ψυχολογία (Επίπεδο 8, Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων). Ο διδακτορικός τίτλος και το πτυχίο απονέμεται μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του Προγράμματος Διδακτορικών Σπουδών, συμπεριλαμβανομένης της επιτυχούς υποστήριξης μιας διατριβής πλήρους έκτασης.

Το ΠΔΣ του Τμήματος Ψυχολογίας προσφέρει Διδακτορικές Σπουδές τρίτου κύκλου με ελάχιστη διάρκεια τα τέσσερα έτη και 180 ECTS. Για την λήψη του Διδακτορικού Διπλώματος στην Ψυχολογία απαιτείται η συγγραφή και υποστήριξη της διατριβής ενώπιον επταμελούς επιτροπής (90 ΕCTS) και μια σειρά από άλλες υποχρεώσεις όπως περιγράφονται στον Οδηγό Σπουδών και στον Κανονισμό Σπουδών του Προγράμματος. Η γλώσσα του ΠΔΣ μπορεί να είναι η ελληνική ή η αγγλική. Το Πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών, επίσης μπορεί να χορηγήσει Βιομηχανικά Διδακτορικά και Διδακτορικά με συνεπίβλεψη κατόπιν υπογραφής ειδικού πρωτοκόλλου συνεργασίας με άλλο ίδρυμα του εξωτερικού.

Επιστημονικό πεδίο

Το επιστημονικό πεδίο του Τμήματος εντάσσεται στα καθιερωμένα διεθνώς επιστημονικά πεδία της Ανώτατης Εκπαίδευσης, όπως αυτά προσδιορίζονται από τη διεθνή κατηγοριοποίηση των επιστημονικών πεδίων στην εκπαίδευση της UNESCO (Πεδίο 031).

Το εν λόγω επιστημονικό πεδίο περιλαμβάνει τη μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς, των γνωστικών διεργασιών και των συναφών κοινωνικών, συναισθηματικών και γνωστικών φαινομένων. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα στην ψυχολογία περιλαμβάνουν τη διδασκαλία βασικών αρχών για την ανθρώπινη αντίληψη, τις γνωστικές λειτουργίες, τη συναισθηματική ανάπτυξη, τη συμπεριφορά, καθώς και την εφαρμογή της ψυχολογίας σε κλινικά, κοινωνικά και οργανωσιακά πλαίσια.

Το  ΞΠΔΣ του Τμήματος Ψυχολογίας δίνει έμφαση στην περαιτέρω εξέλιξη της επιστήμης της Ψυχολογίας μέσω της έρευνας σε βασικά πεδία, όπως η κλινική ψυχολογία, η νευροψυχολογία, η αναπτυξιακή ψυχολογία ή η κοινωνική ψυχολογία, αλλά και σε τομείς και ερευνητικές περιοχές αιχμής. Το Τμήμα μέσω του προγράμματος στοχεύει στην περαιτέρω παραγωγή γνώσης, στην δημοσίευση της έρευνας που διενεργείται στο Τμήμα σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια συνεισφέροντας στην έρευνα στο πεδίο της Ψυχολογίας.